Stortuppen med damer...

Ingen gårdsmiljö utan ett glatt hönsgäng! De värper (nja, inte Tupparna förstås), småpratar om viktiga saker som händer i växthusen, äter ohyra, gödslar och är allmänt engagerade i allt. Sen är vi kanske inte helt ense om huruvida köksträdgårdens innehåll är människomat eller hönsmat...

Här på Habblarp har vi flera olika raser som går tillsammans. Till exempel har vi två av Sveriges gamla lantraser, hedemora och skånsk blommehöna. 

De svenska lantraserna var nära att utrotas på 1970-talet då värpindustrin tog fart. Då användes de till att korsa fram värphybrider. Idag har lantraserna fått ett uppsving, och uppskattas för sin härdighet. De är lugna men instintiva och ofta mycket goda mödrar, egenskaper som ibland glöms bort i dagens produktionsstress!

Ulltotten Salix med vänner...

Under sommaren finns det inget godare och roligare än grönt gräs under tassarna! Då bor angorakaninen salix och hans två kaninvänner i köksträdgårdens olika hägn. 


 

Mästerkatten Ture Tuss...

Många av er minns den dagen vår växthuskatt Ture Tuss blev påkörd. Vi skrev om det på vår FB-sida och sedan den dagen frågar ni kunder efter honom nästan dagligen och undrar hur hur han mår idag.  

Jo tack. Vår älskade mästerkatt är nu ihopskruvad med titanplattor och lever det goda livet i växthusen och jagar åter sork på åkrarna bakom växthusen.

Han blev något av en tillfällig rikskändis. Om allt detta är och förblir han lyckligt ovetande. 

Men om det är så att någon vill bjuda på en gräddklick i caféet, om han ändå råkar befinna sig där, just då. Ja, som den Mästerkatt man är - då måste man självklart offra sig...

Helsingefåren Maja, Hjördis och Signe...

Sedan våren 2020 har vi även ett litet gäng utrotningshotade lantrasfår från en av Sveriges levande genbanker. De kommer bidra till den biologiska mångfalden genom att beta på den slingrande marken runt våra växthus. Därför kommer ni inte alltid se dem, men de finns här.

Kanhända kommer de även bidra med mys och gos för gårdsfolket. Kanske även en och annan nospuss med matmor, sålänge hon kommer med löftet om havre. Alltid havre... Vägen till fårens hjärta går genom havrehinken!

Välkomna till gården, Maja, Hjördis och Signe! <3