Stortuppen med damer...

Ingen gårdsmiljö utan ett glatt hönsgäng! De värper (nja, inte Tupparna förstås), småpratar om viktiga saker som händer i växthusen, äter ohyra, gödslar och är allmänt engagerade i allt. Sen är vi kanske inte helt ense om huruvida köksträdgårdens innehåll är människomat eller hönsmat...

Här på Habblarp har vi flera olika raser som går tillsammans. Till exempel har vi två av Sveriges gamla lantraser, hedemora och skånsk blommehöna. 

De svenska lantraserna var nära att utrotas på 1970-talet då värpindustrin tog fart. Då användes de till att korsa fram värphybrider. Idag har lantraserna fått ett uppsving, och uppskattas för sin härdighet. De är lugna men instintiva och ofta mycket goda mödrar, egenskaper som ibland glöms bort i dagens produktionsstress!

Vi har vår lilla fårflock som går kring på fälten vid växthusen och som varje år kring mars början startar sin lamning så när vi öppnar så brukar det finna några nyfödda lammungar att besköda på lite avstånd så tackorna inte blir störda. När dom sen vuxit till sig och det börjat grönska så kör vi ett fårsläpp. Populärt bland barnen som då får med föräldras hjälp bilda ett staket ner till hagen och se hur lammen tar sina första steg i den stora världen utanför sitt födelsestall.


 

Mästerkatten Ture Tuss...

Många av er minns den dagen vår växthuskatt Ture Tuss blev påkörd. Vi skrev om det på vår FB-sida och sedan den dagen frågar ni kunder efter honom nästan dagligen och undrar hur hur han mår idag.  

Jo tack. Vår älskade mästerkatt är nu ihopskruvad med titanplattor och lever det goda livet i växthusen och jagar åter sork på åkrarna bakom växthusen.

Han blev något av en tillfällig rikskändis. Om allt detta är och förblir han lyckligt ovetande. 

Men om det är så att någon vill bjuda på en gräddklick i caféet, om han ändå råkar befinna sig där, just då. Ja, som den Mästerkatt man är - då måste man självklart offra sig...

Helsingefåren Maja, Hjördis och Signe...

Sedan våren 2020 har vi även ett litet gäng utrotningshotade lantrasfår från en av Sveriges levande genbanker. De kommer bidra till den biologiska mångfalden genom att beta på den slingrande marken runt våra växthus. Därför kommer ni inte alltid se dem, men de finns här.

Kanhända kommer de även bidra med mys och gos för gårdsfolket. Kanske även en och annan nospuss med matmor, sålänge hon kommer med löftet om havre. Alltid havre... Vägen till fårens hjärta går genom havrehinken!

Välkomna till gården, Maja, Hjördis och Signe! <3