Mästertuppen Svante med damer...

Ingen gårdsmiljö utan ett glatt hönsgäng! De värper (nja, inte Svante förstås), småpratar om viktiga saker som händer i växthusen, äter ohyra, gödslar och är allmänt engagerade i allt. Sen är vi kanske inte helt ense om huruvida köksträdgårdens innehåll är människomat eller hönsmat...

Här på Habblarp har vi många olika raser som går tillsammans. Till exempel har vi två av Sveriges gamla lantraser, hedemora och skånsk blommehöna. Svante himself är en hedemoratupp.

De svenska lantraserna var nära att utrotas på 1970-talet då värpindustrin tog fart. Då användes de till att korsa fram värphybrider. Idag har lantraserna fått ett uppsving, och uppskattas för sin härdighet. De är lugna men instintiva och ofta mycket goda mödrar, egenskaper som ibland glöms bort i dagens produktionsstress!

Förutom lantraserna har vi även bl. a. frask faverolle och maran, sussex, dvärgkochin, isbar och några pensionerade industrihönor.

Ninisen Linnea med sambo...

Under sommaren finns det inget godare och roligare än grönt gräs under tassarna! Då bor Linnea och bästisen Salix i köksträdgården och mumsar på maskrosorna som vi helst inte vill ha någon annanstans.

Linnea är en renrasig "fransk vädur" och är... en riktig bamsing! Faktum är att hon väger dubbelt mot en vanlig vädur... Salix däremot är fluffig angorakanin och kontrasten mellan dem är total. Men vad gör det när kärleken är ömsesidig! 

Salix kom till oss som sällskap till Linnea efter att Linneas syter Iris gick bort. Linnea var deppig över förlusten och satt mest stilla. Men när Salix kom livade hon upp igen och de fann varann direkt! Nu ligger de oftast sida vid sida, det omaka paret.  

Den franska väduren är en mycket gammal ras som kom till Sverige kring sekelskiftet 1900. Därför passar rasen bra på Habblarp...
 

Kvackarna...
En annan svensk lantras vi har här på Habblarp Trädgårdar är "svensk gul anka". Vår drake (jo, ankpojkar heter så) heter Harry och hans högaktade fru är en myskanka vid namn Lillemor.

Harry har ett hiskeligt humör ibland och han kör ofta ut matmor ut hägnet med bestämda nyp med näbben. Värst är hans humör de perioder på året då Lillemor värper. 

Sedan 2017 finns även pekinganka och gäss på gården.

 


Du kan följa alla våra djur på FB! Gilla oss och häng med i vårt dagliga bestyr på gården.
Och ps... Du behöver inte FB för att läsa, vi har en öppen sida! Gå bara in på www.facebook.se/habblarp!


Funderar du på att skaffa höns?

Vi vill mer än gärna uppmuntra fler att göra det! För varje hushåll som skaffar höns för husbehov så har vi minskat trycket på massindustrin och gett en grupp höns en värdig tillvaro. Att ha höns är inte svårt. Inte ens om du bor i vanlig villa med en liten gräsplätt. Däremot är grundkunskapen inte lika självklar idag som förr.

Därför välkomnar vi dig som går i hönstankar hit lite extra mycket. Hur stort ska de ha? Får man ha höns där jag bor? Hur bygger man värpreden? Vilken ras? Vad äter de? Vuxna eller kycklingar? Med/utan tupp?

Kom till oss, ställ frågor och titta närmre på hönsen. Ibland har vi mycket att göra med odlingarna, då kan vi boka ett besök utanför öppettiderna. Vi kan även tipsa om FB-grupper, bytardagar och var man hittar olika raser.